Vihreä vety tehostaa keramiikan vallankumousta

CO2-päästöt laskevat, kun energiaintensiivinen keramiikkateollisuus saa uuden uusiutuvan energianlähteen.

Ekologisuus ja ekologinen rakentaminen alkaa kaikille yhteisten arvojen tunnistamisessa. Näin rakentaminen ja sisustaminen tukee kestävää kehitystä. Laattamaailma on mukana rakentamassa kestävää ja hiilineutraalia Suomea. Teemme aktiivista yhteistyötä tehtaiden kanssa, jotka ovat mukana parantamassa mahdollisuuksia ekologiseen rakentamiseen ja sisustamiseen oman liiketoimintansa avulla.

Laattamaailmalla on ilo olla jakamassa uutista: IRIS CERAMICA GROUP JA SNAM – MAAILMAN ENSIMMÄINEN VIHREÄÄ VETYÄ KÄYTTÄVÄ KERAMIIKKATEHDAS ON SYNTYNYT!

Maailman johtaviin energiainfrastruktuurin toimijoihin kuuluva Snam ja Iris Ceramica Group ryhtyvät kehittämään maailman ensimmäistä vihreällä vedyllä toimivaa keramiikkatehdasta.

Alkuun uusi tehdas käyttää maakaasun ja vihreän vedyn sekoitusta, joka nähdään puhtaana vaihtoehtona fossiilisille polttoaineille erityisesti vaikeasti puhdistuvilla teollisuudenaloilla, kuten teräs-, sementti- ja keramiikkateollisuudessa. Tämän myötä hiilidioksidipäästöt alkavat laskea. Pitkällä aikavälillä laitos on 100-prosenttisesti vetykäyttöinen, mikä mahdollistaa päästöttömän tuotannon.

Vihreää vetyä tuotetaan pilkkomalla vesimolekyylejä uusiutuvan sähkön virralla elektrolysaattoreissa, ja se voidaan kuljettaa olemassa olevien maakaasuputkien kautta. Tässä tapauksessa sähkö tuotetaan tehtaan katolle asennetuista aurinkosähköpaneeleista, jotka voivat tuottaa jopa 2,5 MW. Laitokselle tulee myös oma vetyvarasto.

Keramiikan suurimmat ympäristövaikutukset tulevat energiaintensiivisestä tuotantovaiheesta, jolloin polttouunit ovat jatkuvassa käytössä tyypillisesti 1200–1300 °C:n lämpötiloissa.  

Vihreän vedyn käyttöönotto tuotantoprosesseissa on merkittävä panos eurooppalaisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseen vuoteen 2050 mennessä.

Iris Ceramica: The world’s first green hydrogen ceramic industry is born.