Referenssikohteena Alavuden Kunto-Lutra

Alavuden Kunto-Lutra on koko yhteisön liikuntapaikka, jossa yhdistyvät uimahalli sekä monipuoliset liikuntatilat kuntosaleineen. 90-luvulla rakennettu uimahalli peruskorjattiin, ja remontti valmistui syyskuussa 2023. Projektissa käytettiin Laattamaailman Ceramica Vogue Systemsarjan laattoja.

System on italialaisen Ceramica Voguen valmistama täydellinen yksiväristen laattojen kokoelma, joka soveltuu erinomaisesti myös vaativiin uima-allaskohteisiin. Uimahallin pinnoissa tärkeää ovat mm. liukuesteominaisuudet ja tuotteiden kestävyys. Laatan kestävyyttä tarvitaan niin kemiallisten aineiden kuin lämpötilojen vaihtelun ja veden kulutuksenkin osalta. Lisäksi laattojen helppo puhdistettavuus ja hygienian ylläpito ovat tärkeitä asioita laattoja valitessa. System-sarjassa kaikki nämä ominaisuudet ovat tarkasti mietittyjä.

Alavuden Kunto-Lutran uimahalliremontti

Kunto-Lutran remontin suunnitelleen arkkitehti Marja Matara-ahon mukaan uimahalliremontit ovat suuritöisiä ja vaativia suunnittelukohteita, joita tulee uralla useimmiten vain kerran elämässä vastaan. Laattojen valinnassakin täytyy pohtia lukuisia asioista, kuten materiaalin kestävyyttä, pinnan struktuuria ja kohteen estetiikkaa.

Laattojen valinta kohteeseen lähti Matara-ahon mukaan uima-altaan laatoista, joihin System-sarjan 100×200 mm kokoinen laatta oli osuva valinta. ”Altaassa oli ennestään juuri samankokoiset laatat ja jokainen detalji oli mitoitettu sen mukaisesti, joten sekä kustannuskysymysten että työvirheiden minimoinnin vuoksi System oli ykkösvaihtoehto”, Matara-aho kertoo.

Paikallisella värimaailmalla luotiin myös esteettömyyttä

Matara-aho sanoo, että kohteen muotokielen haluttiin pysyvän samana, mutta hän ilahtui siitä, että kohteessa toivottiin käytettävän rohkeasti myös väriä. Värimaailma löytyikin osuvasti Alavuden kaupungin logosta, jossa sininen, keltainen, oranssi ja vihreä muodostavat pirteän kokonaisuuden.

Laattamaailman Vogue System-sarjan värivalikoima on yksi markkinoiden kattavimmista, ja väripaletista löytyivät myös suunnittelijan toivomat logon värit. System-sarjasta löytyy yhteensä 35 RAL-määriteltyä väriä. 

System-sarjan poikkeuksellisen laajasta värivalikoimasta löytyi oikeat värivaihtoehdot myös Kunto-Lutran suunnitelmiin. Kuva System-sarjan esitteestä.

Uima-altaan värien käyttö on Matara-ahon mukaan myös olennainen osa esteettömyyttä ja turvallisuutta, joita kohteessa painotteettiin erityisesti. Valkoinen ja tummansininen ovat hänen mukaansa hyvät värit heikkonäköisille, sillä tummansinisillä laatoilla eri rajakohdat korostuvat esimerkiksi altaiden reunoilla. ”Aiemmin iso uima-allas oli sininen ja viivat olivat valkoiset, jolloin vedestä tuli tummempaa ja uimavalvojien työ vaikeutui, joten siksi myös iso allas vaihdettiin valkoiseksi,” Matara-aho kertoo.

Alavuden logosta poimitut oranssi ja vihreä luotiin naisille ja miehille omaksi tunnusväriksi, millä on Matara-ahon mukaan estetiikan lisäksi ohjaava vaikutus ja joka auttaa esimerkiksi huonon hahmotuskyvyn omaavia henkilöitä löytämään oikeaan pesutilaan. Logossa oleva keltainen osui myös yhteen kohteessa pysyneen keltaisen liukumäen sekä ison koristevalaisimen kanssa, joten siitä otettiin piritysruiske myös seinälaattoihin.

Laatan pinnan valinta vaihtelee liukuestetarpeen mukaan

Yksi uimahallin laattojen tärkeimmistä ominaisuuksista on laatan liukuesteluokka. Runsasstruktuurisia laattoja kannattaa käyttää erityisesti niissä tiloissa, joissa käytetään runsaasti vettä ja kuljetaan jalan. Myös saumojen määrällä sekä lasitteen karheudelle on vaikutusta liukkauteen. Pienemmillä laatoilla eli suuremmalla saumojen määrällä saadaan parempi kitka.

Laattamaailman Vogue System-sarjassa on neljä erilaista pintaa, jotka tarjosivat Kunto-Lutran eri osiin hyvin variaatiomahdollisuuksia. Suunnittelija Marja Matara-aho mukaan laattojen liukuesteominaisuudet olivatkin yksi olennaisimmista asioista laattojen valinnassa, ja pinnat tuli miettiä jokaiseen kohtaan erikseen.

”Eniten käytin System-sarjan sileää Interni-pintaa, jota löytyy uimahallin kaikista seinistä. Myös uima-altaiden seinissä ja pesuhuoneissa käytettiin Interniä”, hän kertoo. Kunto-Lutrassa on paljon erikoisia muotoja ja myös laattojen kokoja vaihdeltiin. Suorissa seinissä laattojen koko on 200×200 mm, kaarevissa seinissä 100×200 mm ja pyöreissä pilareissa 50×200 mm.

Kokokuvioinen Bump-liukuestelaatta on käytössä erityisesti niissä paikoissa, joissa liukastumisen vaara on suuri. ”Uima-altaissa käytettiin Internin lisäksi Vogue System Bump-liukuestelaattaa, jota löytyy myös saunoista. Vain höyrysaunaan valittiin Grip-pintaa, sillä siellä laattojen päällä myös istutaan, ja Grip on tähän tarkoitukseen Bumpia miellyttävämpi”, Matara-aho listaa.

System-sarja sisältää myös uima-altaisiin tarkoitettuja erikoiskappaleita, kuten kouruja ja pyöristyspaloja, käytettiin kohteessa Matara-ahon mukaan todella paljon. Lisäksi Laattamaailman muista valikoimista valittiin vauva-altaaseen Togama-lasimosaiikki, joka tuntuu suunnittelijan mukaan ihanan pehmeältä, koska sen reunat ovat niin pyöreät.

Matara-aho toimi suunnittelutyössä sekä arkkitehtinä, pääsuunnittelijana että sisustussuunnittelijana ja pitää projektia ainutlaatuisena mutta suunnittelutyö vei myös paljon enemmän aikaa kuin hän alun perin kuvitteli. Suurta apua hän sai suunnitteluunsa RT-kortistosta sekä Uktyn uimahalliasiantuntijoilta. 

 ”Ajatus tällaisen uimahallin suunnittelun takana on se, että sen pitäisi kestää noin 25 vuotta. Kaupungin kohteissa tehdään tavallisen hyvää; valitaan kestäviä, helppohoitoisia ja hyviä materiaaleja eli tehdään järkeviä ratkaisuja ulkonäkö mielessä pitäen”, suunnittelija Marja Matara-aho summaa.

Laattamaailma maahantuo ja myy Ceramica Voguen laatat Suomessa.